RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE: REGULI GENERALE DE UILIZARE A APEI ÎN CURSUL UNEI INUNDAȚII

•           Pentru mai multă siguranță, apa din rețea se poate consuma fiartă și răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă;

•           În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecția chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorității virusilor. Pentru dezinfecția chimică se folosesc preparate cu clor;

•           În zonele rurale, unde apa se consideră nepotabilă, consumați numai apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanții autorităţilor publice;

•           Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia;

•           Folosiți apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curățenie, spălarea lenjeriei și salubritate. În acest sens, se utilizează numai în combinație cu detergenți.

SFATURI PRIVIND SIGURANŢA ALIMENTARĂ, PENTRU A EVITA ÎMBOLNĂVIREA:

•           Spălați-vă în permanenţă mâinile și spălați ustensilele de bucătărie;

•           Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor și pentru spălarea ustensilelor;

•           Preparați laptele și hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic;

•           Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite;

•           Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic; 

•           Păstrați alimentele la o temperatură sigură pentru refrigerare dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare;

•           Păstraţi alimentele în recipiente închise.