17 Septembrie – Ziua Mondiala a Siguranței Pacientului

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului este marcată anual pe 17 septembrie, iar în 2023 are drept temă „Implicarea pacienților pentru siguranța lor”, ca o recunoaștere a rolului crucial pe care îl joacă pacienții dar şi familiile acestora în acordarea asistenței medicale.

Dovezile arată că atunci când pacienții sunt tratați ca și parteneri în îngrijirea lor, se obțin beneficii semnificative în ceea ce privește siguranța, satisfacția pacientului și îmbunătăţirea stării de sănătate. Devenind membri activi ai echipei de îngrijire a sănătății, pacienții pot contribui la siguranța îngrijirii lor și la îmbunătăţirea sistemului de sănătate, în ansamblu.

Prin sloganul Ascultaţi și vocea pacienţilor! OMS îndeamnă toţi actorii implicați să ia măsurile necesare pentru a se asigura că pacienții iau parte la formularea politicilor, sunt reprezentați în structurile de guvernare, sunt implicați în co-proiectarea strategiilor de siguranță devenind astfel parteneri activi în propria lor îngrijire. Acest lucru poate fi realizat doar prin furnizarea de platforme și oportunități pentru pacienți, familii și comunități în vederea creării unui cadru adecvat pentru o exprimare facilă a preocupărilor, așteptărilor și preferințelor acestora, pentru a promova siguranța, centrarea pe pacient, încrederea și echitatea.

Implicarea pacienților și a familiilor acestora este parte din Rezoluția WHA72.6 – „Acțiune globală privind siguranța pacienților” și din Planul de acțiune global pentru siguranța pacienților 2021-2030, ca strategie principală pentru eliminarea incidentelor evitabile în îngrijirea sănătății.

Obiectivele Rezoluţiei sunt de a crește gradul de conștientizare și implicare a publicului, de a spori înțelegerea globală și de a lucra pentru solidaritatea globală astfel încât acțiunile statelor membre să susţină siguranța pacienților și să reducă incidentele evitabile.