Vaccinarea copiilor cu varste intre 5 si 11 ani – incepand cu data de 26 ianuarie

Pentru protectia impotriva COVID-19 si limitarea complicatiilor generate de infectia cu SARS-CoV-2, Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) informeaza asupra modalitatilor de administrare a vaccinului Comirnaty-Pfizer/ BioNTech impotriva COVID-19, pentru grupa de varsta 5-11 ani, incepand cu data de 26 ianuarie 2022.

Cu sprijinul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, platforma de programare permite programarea copiilor cu varste intre 5 si 11 ani, pentru data de 26 ianuarie. Programarea se va efectua doar in centrele de vaccinare regasite in platforma de programare cu denumirea P_Ped, prin intermediul conturilor parintilor sau ale reprezentantilor legali. La acest moment, in platforma de programare sunt configurate 219 cabinete de vaccinare pediatrice la nivel national.

Vaccinarea se poate realiza si fara programare, prin prezentare directa in cabinetele centrelor de vaccinare dedicate copiilor sau in cabinetele medicilor de familie care au solicitat doze pediatrice, pe tot parcursul programului de lucru. De asemenea, Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV) este optimizat si permite procesarea datelor pentru aceasta categorie eligibila la vaccinare.

Sunt obligatorii acordarea consimtamantului informat de catre parinti sau de catre reprezentantul legal al minorului si efectuarea triajului medical prin completarea chestionarului de triaj dedicat copiilor; modelele sunt disponibile si pe platforma nationala de vaccinare, aici.

Schema de vaccinare a copiilor cu vaccinul Comirnaty este de 10 micrograme/doza (10 µg), la interval de 21 de zile; administrarea fiecarei doze se efectueaza intramuscular, similar celorlalte grupe de varsta eligibile;

Daca se initiaza vaccinarea la copiii care implinesc 12 ani intre administrarea celor doua doze, acestia continua schema de vaccinare cu doza pediatrica de 10 µg.

Precizam ca vaccinul Comirnaty produs de compania farmaceutica Pfizer/ BioNTech este deja aprobat pentru administrarea la populatia de peste 12 ani.

Astfel, in urma finalizarii evaluarii datelor stiintifice a rezultat ca raportul beneficiu/risc este pozitiv, mai ales la copiii care au comorbiditati si care prezinta un risc crescut de a dezvolta forme severe ale infectiei cu SARS-CoV-2.

Reglementarile mentionate se bazeaza pe studiile de siguranta si recomandarile care arata ca raspunsul imun ramane maximal pentru beneficiari in cazul administrarii vaccinului Comirnaty. Studiul realizat la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani a aratat ca raspunsul imun la Comirnaty administrat la o doza mai mica (10 μg) a fost comparabil cu cel observat la doza mai mare (30 μg) administrata celor peste 16 ani (masurat prin nivelul de anticorpi impotriva SARS-CoV-2).

Reamintim ca:

Vaccinarea ramane solutia sigura si eficienta pentru invingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate in Romania sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneste experti la nivel european.

  • Vaccinarea, impreuna cu masurile de protectie non-farmaceutice, sunt principalele cai de a limita efectele pandemiei;
  • Vaccinarea poate preveni aparitia unor noi variante ale virusului SARS-CoV-2;
  • Vaccinarea reduce semnificativ riscul de boala severa si limiteaza raspandirea virusului;
  • Vaccinarea reduce considerabil riscul de spitalizare;
  • Vaccinarea reduce considerabil riscul de deces.

Este nevoie mai mult ca oricand sa manifestam solidaritate si sa alegem vaccinarea, solutia optima si eficienta pentru siguranta noastra si a celor dragi. Doar prin vaccinarea impotriva COVID-19 vom reusi limitarea raspandirii virusului si redarea sansei la viata celor mai vulnerabili dintre noi.

CNCAV asigura populatia de transparenta completa si responsabilitate deplina in comunicarea cu celeritate a tuturor informatiilor de interes, astfel incat procesul de vaccinare sa se realizeze intr-un mediu favorabil si sigur pentru toate persoanele care doresc sa se imunizeze impotriva COVID-19.